19 Mart 2015 Perşembe

Bir Düşüşün Fotoğrafı: Kapkıner'e yakalanan Özel.



"Alçaklarda otur, gözet kendini

Katı yükseklerden uçucu olma"

Karacaoğlan


Sevgili İsmayil'in, twitter sayfasında gezinirken gözüme  İsmet Özel'le ilgili şu "caps" ilişti. Güldüm ve aklıma Murat Kapkıner Ağabeyin yine bu dolayımda (İsmet Özel-Sezai Karakoç) yazdığı o vurucu yazı geldi. Nette epey aradım fakat bulmak mümkün olmadı o yazıyı. 

Sağolsun Murat Ağabey, kendisine müracaatımıza ziyadesiyle olumlu yaklaşıp yazıyı ulaştırdı bize. Ağabeyin yazısına konu olan  "Şiir, Türk'ün İklimi" programının videolarını da sona ekledim, dileyen bakabilir. Ki bu videolar o programın yedinci ve son bölümüne ait. Programın yayınının durdurulmasında büyük ihtimalle Kapkıner Ağabey'in yazsının da tesiri olmuştur. Ah İsmet Özel ah sen bu hallere "düşecek" adam mıydın? Bu hallere yani kancılğa, kavmî kinciliğe... 


Allah'ın Kürdü Cahit Sıtkı - Murat Kapkıner - Vakit Gazetesi - 2006

60 yetmiş yıldır Türk dünyasını kafa kola almış, yaşadığı sürece bize Türkçe konuştuğunu yutturduğu gibi yazdıklarını da şiir diye yutturmuş. İsmet Özel olmasaydı uyanmayacaktık, bereket uyandırdı bizi, devletin TV kanalında. Ne sandın sen necip milleti Allah’ın Diyarbakırlı Kürdü? Mutlaka bir uyarıcımız olacaktı ve senin Türkçe konuşmayan biri, yazdıklarının da özellikle 35 Yaş şiirinin birer ‘slogan’ olduğunu anlatacaktı. Biz kül  yutmayız.
Cahit, vaktiyle CHP’li imişsin ve sana bu yüzden ödüller verilmiş. İsmet söylemese bu torpili de anlamayacaktık. Sen kim, şiir kim? Bir kez İstanbul dışında kim ne konuşursa konuşsun Türkçe değildir. Azeri Türkçesi imiş, Özbek Türkçesi imiş, bizim Anadolu’nun konuştuğu Türkçe imiş; geç bunları: “Biz Türkçe derken Mardinlinin vs ’konuştuğunu kasdetmiyoruz’ diyor İsmet abimiz.
Ula Kürt! İsmet bizi uyarmasaydı Sezai Karakoç’un da Türkçe konuşmadığını, yazdıklarının da şiir olmadığı nereden bilecektik? 
İstediği kadar Avrupa antolojilerinde ‘Sembolizm Şairlerinden’ olarak yer alsın. O da Allah’ın Kürdü. O da Diyarbakır doğumlu: Çünkü İsmet, “35 Yaş’ın şiir olmamasının ardında Cahit Sıtkı’nın Diyarbakır doğumlu olmasında aramalıyız” diyor.(Yav İsmet, açıkça niye Kürt demiyorsun, bu bizi biraz zorladı.)
Sonra Ziya Gökalp… bak sen hain Kürd’e… Tutup bir de ‘Türkçülüğün Esasları’nı yazıyor. Yutar mıyız? (İsmet bir de bu noktada bizi biraz zorladı. Bu Allah’ın Kürdü bu kitabı niye yazdı? Bana bunları da söylemeliydi.)
Cahit! Şimdi sen diyeceksin ki “Yahu beni bu işe karıştırmayın. Adamın derdi Sezai. Ne etsem de onu saf dışı bıraksam şiir evreninde diye uğraşıyor. Ama gözü kör olsun Fransız antolojileri Sezai’yi evrensel şairler arasında gösteriyor. Bu durum İsmet’i kıl ediyor. Çünkü burada ne İstanbul var ne Diyarbakır. Ne de yöresel söyleyiş veya duyuş. Ne de İsmet’in konu ettiği ‘slogan’ var bu şiirde. Allah aşkına beni bulaştırmayın kim ne diyecekse herif gibi kendisine söylesin. Niye benim üzerimden söylüyorsunuz?”
Yok öyle Cahit! “İsmet’in kendisinin de Kürt olup olmadığı araştırılmalı, benim uzaktan akrabam olabilir. Çünkü ne kadar pür Türkçü varsa hepsi Kürt” diyeceksin. 
Sonunda da “Bugüne kadar adam zannettiğim, bölgeci, toplumu sınıflara ayıran İsmet, niye bunları yapıyorsun, toplumsal sınıflar arasında teneffür, ırkçılık, kardeş ırklar arasında  düşmanlık (İstanbullu-Taşralı, Türk-Kürt, Seçkin-Avam gibi) ciddi suçlardır.” 
“Murak Kapkıner diye bir çocuk çıktı. Anası Kürt, Maltya’da büyüdü. Bu İsmet’ten sonra Kürtçü olacağım ded, kafasız. Ve savcılara ‘ağır tahrik altında olduğunu’ rica edeceksin. Yemezler Cahit!

(İsmet Özel’in TRT 2’deki ‘Şiir Türk’ün İklimi’ konuşmasından mülhemdir.)




Bu arada Özel'in, Ziya Gökalp ve Durkheim üzerinden Murat Belge ile yine "ÖzelTürklük"ün ittirmesiyle girdiği bir kavga var. Bununla ilgili dokümanları da bulursam yayınlayacağım inşallah.

Ayrıca "hey gidi günler" kabilinden Murat Kapkıner'in sesinden Amentü şiirini de dinlemenizi öneriyorum efendim. Bu, Murat Ağabey'in İsmet Özel bahsinde adaletliliğine de karînedir bence.